Chorizo

Chorizo – tradiční španělský salám s uzenou paprikou
Chorizo patří k nejtypičtějším španělským uzeninám. Vyrábí se z vepřového masa dochuceného uzenou paprikou pimentón, která mu dodává výraznou barvu, vůni i chuť. V této kategorii najdete chorizo v různých stylech – od jemnějšího dulce až po pikantní picante – tak, jak se běžně jí ve Španělsku doma i v tapas barech.

Jak chorizo použít?
Chorizo má široké použití ve studené i teplé kuchyni:

  • na tapas prkénko – tenké plátky samotné nebo v kombinaci se sýry a olivami,
  • do sendvičů / bocadillos – kvalitní pečivo, trochu olivového oleje a plátky choriza,
  • do teplé kuchyně – luštěninová jídla, omáčky, tortilly, vaječné pokrmy, pizza či zapečené těstoviny,
  • jako součást dárkových tapas boxů nebo degustačních prkének.

S čím chorizo kombinovat
Chorizo výborně doplňuje jamón serrano, případně jamón ibérico, jemnější fuet nebo sobrasadu. Skvěle ladí se španělskými sýry (např. Manchegem, ovčími a kozími sýry), paštikami, olivami a kvalitním pečivem. Z nápojů se hodí zejména červená vína z oblastí jako Rioja či Ribera del Duero, osvěžující růžová vína, vybraná bílá vína a španělské vermuty.

Servírování, skladování a doručení
Před servírováním doporučujeme chorizo vyndat z lednice přibližně 15–20 minut, aby se plně rozvinula chuť i aroma. Na studené tapas krájejte tenké plátky, pro tepelnou úpravu můžete použít silnější kolečka. Po doručení chorizo uchovávejte v lednici, u plátků co nejlépe vytlačte vzduch z obalu nebo je přebalte fólií, u celých salámů chraňte řeznou plochu před osycháním. Chorizo držíme skladem v České republice a pečlivě je balíme, aby dorazilo v perfektní kondici – připravené na tapas večer, vaření i reprezentativní pohoštění. Pečlivé balení a doručení po celé ČR.

 

Nejprodávanější

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem